Když něco funguje, je třeba to zrušit

13. 08. 2014 8:30:21
Brno se vyrovnává s dalším odsunem. Po odsunu Němců a zatím nedokonaném pokusu o odsun nádraží, přišel v tomto týdnu odsun oblíbeného dětského šapitó z parku Lužánky.
šapitó v Lužánkách bylo oblíbeným místem setkávání
šapitó v Lužánkách bylo oblíbeným místem setkáváníAnna Novotná, FB Zachraňme šapitó!

Zápletka zdá se být zcela banální. Kabinet múz - provozovatel dětského cirkusového stanu v parku si prostě z vlastní roztržitosti zapomněl požádat o prodloužení nájemní smlouvy. V každém normálním evropském městě by vedení města začalo hledat způsob, jak oblíbenou službu, kterou denně využívají destíky rodičů s dětmi v parku zachovat i po druhou polovinu letní sezóny. Bohužel ne tak v Brně. Tady se začaly vršit hory důvodů, proč to nejde: „Jako příspěvková organizace nemůžeme uzavírat smlouvy o nájmu delší než 30 dnů a jakékoliv prodloužení smlouvy by bylo v rozporu se zřizovací listinou, která je pro nás závazná,“ píše ředitele městské organizace spravující park. A pokračuje: „Navíc ze strany pořadatele akce docházelo k porušování smlouvy a to prodejem alkoholických nápojů na veřejném prostranství a dále k opakovanému umisťování reklam třetích stran. Neopominutelným faktem zůstává i to, že po uvedené akci bude nutná regenerace poničených travnatých ploch.“ Prostě technické věci, které se jinde snadno řeší vylepšením smlouvy (popř. doplněním sankčních mechanismů) či přesunem stanu v rámci parku, tak aby trávník nebyl zatěžován na jednom místě po celou sezonu, se v Brně stávají součástí argumentační hradby, kterou nelze v reálném čase překonat. Prostě, kde není vůle, není cesta.

A tak se oblíbené šapitó stěhuje do Líšně. Nic proti této městské čtvrti nemám a místním rodinám s dětmi tu příležitost užít si cirkusového stanu přeju, ale centrum města, kde je koncentrace lidí nejvyšší, tak příjde o skvělé místo kam si v parných letních dnech s dětmi zajít. Copak je tak těžké pochopit, že v rozpáleném městě rodiče s dětmi hledají spíše než dětské hřiště na otevřeném prostranství raději místo na trávě pod stromy v parku, kde děti mají pořád nějakou zábavu (trampolíny, houpačku, tabuli s křídou, prolézací tunely, pódium, matrace, stavebnice atd. Atd.) a občas je pro ně připraveno i divadlo? Nabídka herního odpoledne dvakrát v týdnu na jiném místě parku, se kterou přišla Veřejná zeleň, je sice záslužná, ale není náhradou skvělého prostoru kolem šapitó, kam jste mohli přijít kdykoliv, kdy vám to vyhovuje bez ohledu na to zda je zrovna náhodou středa odpoledne.

Člověk aby si skoro začal myslet, že je v tom nějaká železná logika - když začne v Brně něco dobře fungovat ve stylu moderních evropských měst, musí se to hned zrušit, aby si lidi na ten standard nezvykli a nezačali ho po vedení města požadovat i v jiných oblastech. Šapitó v Lužánkách tedy zdá se pro letošek končí, ale snahy o to, aby se Brno konečně stalo dobře fungujícím evropským městem určitě ne. Což dokazuje i okamžitá spontánní reakce lidí na facebooku, kteří se za své oblíbené šapitó postavili a jen tak to nevzdají.

Autor: Martin Ander | středa 13.8.2014 8:30 | karma článku: 17.36 | přečteno: 910x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 87 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 561 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 940 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1329

Mgr. Martin Ander, Ph.D., náměstek primátora města Brna za Stranu zelených. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Studia ukončil v roce 2005 doktorátem na Katedře aplikované matematiky. Od roku 1993 aktivně působil v brněnských ekologických organizacích. V letech 2003-2006 pracoval jako ředitel národní kanceláře ekologické organizace Hnutí DUHA. V letech 2007-2010 působil jako náměstek primátora města Brna, v následujícím volebním období pak jako opoziční zastupitel za SZ.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...