Dobře utajený plán

29. 01. 2014 8:15:55
V Brně se chystá obří změna územního plánu. Radnice však o ní s občany nemluví. Čím víc lidí se o ní dozví, tím víc by jich mohlo mít připomínky a s nimi je pak práce...

Už 11. února končí lhůta, v níž se Brňané mohou vyjadřovat k obří změně územního plánu, kterou se po dvaceti letech tento důležitý dokument z gruntu aktualizuje. Svůj názor můžete vyjádřit i vy, třeba prostřednictvím internetového portálu www.mampripominky.cz, který zřídily brněnské občanské organizace.

Náměstek primátora Macek zodpovědný za územní plánování však podobný projekt, který by usnadnil lidem pochopit složité změny a kvalifikovaně se k nim vyjádřit, nepřipravil. Město vydává za veřejné peníze například měsíčník Metropolitan, který se dostává do schránek všem domácnostem. V lednovém čísle, které se k představení Aktualizace územního plánu hodilo nejvíce, věnovalo město této záležitosti celkem 6 vět zašitých v rubrice s příznačným názvem Krátce. Jako mnohem důležitější tak vyhodnotilo vedení města třeba článek „Přeložte z hantecu aneb Vo velvým vosudu lontu Kladruby“, kterému věnovali hned celou jednu stranu.

I web města www.brno.cz vypadá přesně jako podle příručky "Jak zveřejnit informaci tak, aby nebyla vidět". Místo výrazného upozornění na nejrozsáhlejší změny územního plánu za posledních dvacet let můžete na homepage najít akorát jednu zašitou zprávičku, že urbanisté vám plán 4. února představí. Pro vedení města je evidentně důležitější viditelně propagovat třeba výstavu v Urban centru. Pochopitelně, k ní se totiž občanské připomínky nepodávají.

Přitom obří aktualizace územního plánu bude mít zásadní vliv na kvalitu života a bydlení prakticky každého z nás. Pokud pod tlakem námitek občanů nedozná změn, bude nově územní plán umožňovat výstabu komerčních obchodů v parcích a jiné zeleni, dosud klidné vnitrobloky budou moci být vyasfaltovány pro parkování aut na povrchu a další do noci svítící reklamní MegaBoardy budou vyrůstat lidem takřka pod okny. Na mnoha místech v Brně, kde už dnes jsou kvůli příliš husté zástavbě problémy, např. Majdalenky na Lesné, má být podle návrhu vedení radnice povolena další intenzivní zástavba. Soustředěný tlak na vytěsnění ochrany zeleně z územního plánu je evidentní.

To, že náměstek pro územní plánování nerad chodí pěšky by přece nemělo být důvodem, abychom si v ulicích místo zeleně začali zvykat na parkoviště. Příští úterý 4. února pořádá město ze zákona povinné veřejné projednání s občany. Přijďte v 17 hodin na Novou radnici, jako Brňané máte právo vědět a vyjadřovat se ke změnám, které na vás vedení města chystá.

Autor: Martin Ander | středa 29.1.2014 8:15 | karma článku: 25.00 | přečteno: 1694x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 538 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1329

Mgr. Martin Ander, Ph.D., náměstek primátora města Brna za Stranu zelených. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Studia ukončil v roce 2005 doktorátem na Katedře aplikované matematiky. Od roku 1993 aktivně působil v brněnských ekologických organizacích. V letech 2003-2006 pracoval jako ředitel národní kanceláře ekologické organizace Hnutí DUHA. V letech 2007-2010 působil jako náměstek primátora města Brna, v následujícím volebním období pak jako opoziční zastupitel za SZ.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...