Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztroskotal pokus rozdávat peníze mimo pravidla

Brněnští zastupitelé včera hlasovali o tom, jak se bude pokračovat v podpoře nezávislých kulturních projektů. Jak už to tak v Brně chodí, udělali jsme dva kroky vpřed a jeden vzad.

Kauzu kolem pokusu neférově přidělit finanční podporu na jeden projekt bez soutěže odstartovalo mé zjištění, že někdo z vedení města navrhl odklonit pět milionů z veřejného rozpočtu směrem k filmovému festivalu Cinema Mundi tak, aby příspěvek získal bez nutnosti účastnit se se svým projektem otevřené soutěže pořadatelů kulturních akcí. Dokonaleji pošlapat smysl nového grantového systému v kultuře, který byl po velkých porodních bolestech schválen na začátku letošního října, snad už ani nebylo možné. Poté, co se skandál provalil, přišla náměstkyně Bohuňovská, zodpovědná za kulturní rezort s návrhem, že tedy pět milionů bokem na festival se dávat nebude, ale že zrovna teď se ukázalo, že oblast sociálních služeb potřebuje další třímilionovou injekci, takže navrhne, aby ji příslušné organizace dostaly a o dva zbývající miliony se navýší balík rozdělovaný na podporu všech kulturních projektů. I tak by to byl průlom, protože finanční podpora nezávislých kulturních projektů stagnuje už řadu let na 12 milionech, což na město velikosti Brna není mnoho. Stejný návrh pak na začátku včerejšího zastupitelstva náměstkyně sama předložila. Klub Strany zelených kontroval podnětem, aby tři miliony šly na podporu sociálních služeb, když jsou nyní tak potřeba, ale aby zároveň na podporu kulturních projektů šlo celých pět milionů, tak jak bylo původně zamýšleno, neboť rozpočet města takové řešení pohodlně umožňoval. Když ale primátor Onderka využil slabé chvilky organizátora festivalu Čadíka (který na mikrofon pronesl, že „už o žádné peníze nestojí“) a navrhl převedení celých pěti milionů do blíže nespecifikované rezervy ve své rozpočtové kapitole, bylo najednou všechno jinak. Jako filmovým střihem jsme se přenesli do jiného světa. Najednou už nebylo nezbytné podpořit chudé a potřebné třemi miliony na zajištění sociálních služeb a náměstkyně Bohuňovská svůj veřejně prezentovaný návrh sama stáhla. Následně zastupitelé ODS a ČSSD jako jeden muž (nebo žena) prohlasovali primátorovo usnesení o tom, že peníze navíc nedostane ani festival, ani nezávislá kultura, ani potřební.

Co nám mělo tohleto velkokoaliční divadlo prozradit? Především to, že primátor Onderka jen velmi těžko snáší, když mu na zastupitelstvu promlouvají aktivní občané – tentokrát ze sdružení Brno kulturní – a požadují dodržování pravidel a daných slibů. Má-li možnost ukázat jim, že ten kdo rozhoduje o rozpočtu je on a nikdo jiný, rád to udělá. Mnohem smutnější vzkaz ale tato lekce vydala o náměstkyni Bohuňovské (ODS). Tak, jak dokázala v předchozím týdnu popřít svůj původní návrh na nestandardní podporu festivalu Cinema Mundi, předvedla na zastupitelstvu názorové salto znovu a mnohem hbitěji - svůj vlastní návrh potupně stáhla, jeho odůvodnění okamžitě zapomněla a obratem se zařadila pod křídla svého sociálnědemokratického primátora. Ke zvýšení důvěry v její rozhodování to tedy určitě nepovede.

Jedinou dobrou zprávou je proto fakt, že pokus vládnoucí modro-oranžové koalice flagrantně obejít nová transparentní pravidla rozdělování dotací v kultuře a vybudovat paralelní penězovod pro zákulisně vylobbované projekty ztroskotal. Za navýšení hubeného rozpočtu pro nezávislou kulturu však bude potřeba bojovat i nadále.  

Autor: Martin Ander | středa 11.12.2013 17:58 | karma článku: 13,15 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Martin Ander

V Brně se soutěží o podobu městské čtvrti kolem nádraží

Brno v pondělí vyhlásilo mezinárodní urbanistickou soutěž. Týmy architektů budou navrhovat základy nové městské čtvrti v nezastavěném území navazujícím z jihu na hlavní nádraží a historické jádro města.

9.9.2015 v 8:47 | Karma: 10,16 | Přečteno: 377x | Diskuse| Brno

Martin Ander

Haškův územní plán je zbytečný

Mohou-li si obce dělat své územní plány i bez existence krajských ZUR, pak je otázkou, zda vůbec ten krajský územní plán (čili ZUR) k něčemu potřebujeme.

1.7.2015 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 606x | Diskuse| Brno

Martin Ander

Soudní spor o brněnský územní plán končí

Je rozhodnuto, kontroverzní obří balík aktualizace brněnského územního plánu jako celek končí. A s ním i akutní ohrožení parků, klidných vnitrobloků a pohody bydlení na řadě míst našeho města. Důležité a užitečné změny pro Brno se obratem začnou projednávat znovu a lépe.

10.2.2015 v 15:35 | Karma: 12,65 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Martin Ander

Zabíjení referenda

Proč brněnský magistrát spolu s oznámením o neplatných podpisech pod peticí za referendum nezveřejnil jejich konkrétní seznam? A proč rozhodnutí úředníků vykonávajících státní správu v médiích vysvětluje politik, který do jejího výkonu nemá co zasahovat?

20.8.2014 v 8:31 | Karma: 20,55 | Přečteno: 721x | Diskuse| Politika

Martin Ander

Když něco funguje, je třeba to zrušit

Brno se vyrovnává s dalším odsunem. Po odsunu Němců a zatím nedokonaném pokusu o odsun nádraží, přišel v tomto týdnu odsun oblíbeného dětského šapitó z parku Lužánky.

13.8.2014 v 8:30 | Karma: 17,59 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1329x
Mgr. Martin Ander, Ph.D., náměstek primátora města Brna za Stranu zelených. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Studia ukončil v roce 2005 doktorátem na Katedře aplikované matematiky. Od roku 1993 aktivně působil v brněnských ekologických organizacích. V letech 2003-2006 pracoval jako ředitel národní kanceláře ekologické organizace Hnutí DUHA. V letech 2007-2010 působil jako náměstek primátora města Brna, v následujícím volebním období pak jako opoziční zastupitel za SZ.