Zdraví dětí vs. svoboda podnikání

26. 02. 2014 8:30:10
Zdraví lidí v brněnských ulicích vážně ohrožuje ultrajemný prach z výfukových plynů. Místní ODS však vytáhla do boje za právo podnikatelů se starými náklaďáky dusit své spoluobčany.

Katastrofální stav brněnského ovzduší potvrzují nejen pravidelná měření ČHMÚ – loni byl limit polétavého prachu překročen 70 dní, zatímco zákon povoluje jen 35 -, ale i aktuální měření dánského experta Kaare Press-Kristensena, který minulý týden přijel do Brna na pozvání Centra pro životní prostředí a zdraví http://brno.idnes.cz/mereni-cistoty-ovzdusi-v-brne-danskym-expertem-f5l-/brno-zpravy.aspx?c=A140222_2037490_budejovice-zpravy_maq. Na Úvoze, před školkami, naměřil hodnoty ultrajemného prachu několikanásobně vyšší než je v Dánsku důvodem k okamžitému řešení situace.

A co na to brněnská radnice? Místo návrhu řešení přišlo nejprve ujištění tiskového mluvčího, že magistrát už připravuje „zadání studie, která by měla být podkladem pro stanovení opatření vedoucích k eliminaci zhoršování životního prostředí." A korunu tomu pak nasadil sám náměstek pro dopravu Kotzian (ODS), který na návrh zelených vyhlásit na Úvoze a dalších ulicích nízkoemisní zónu jako mají v desítkách německých měst kontroval obskurní úvahou: „...při takovém radikálním zásahu bychom se dostali do konfliktu s hodnotami, jako je svoboda podnikání. Navíc bychom trestali majitele starších aut za to, že nemají na nové.“

Mladí konzervativci, jejichž členem kdysi Kotzian byl, používali v 90. letech heslo: Nebudeme-li studovati, budou z nás sociální demokrati. Nechci teď spekulovat o tom, jestli zrovna tohle stálo za vznikem koalice ODS a ČSSD, jejímž je Kotzian vrcholným představitelem, ale zdá se být evidentní, že za odmítáním návrhu nízkoemisní zóny skutečně stojí především nedostatek studia na straně pana náměstka.

Tak předně. Česká ústava nepochybně nezná žádné právo využívat pro podnikání staré náklaďáky bez filtru a ohrožovat tím zdraví spoluobčanů. Zato zná právo na ochranu zdraví a příznivé životní prostředí. Kdyby si konzervativní náměstek z ODS místo spisů von Hayeka prostudoval raději zákon o ochraně ovzduší (§14 Nízkoemisní zóny) a příslušné nařízení vlády 56/2013, zjistil by, že se o žádný konflikt se svobodou podnikání nejedná. Ve vymezených případech (mezi něž spadá i opakované porušování zákonných imisních limitů pro ochranu zdraví) zákon umožňuje omezit vjezd automobilů vyšších emisních kategorií – tedy těch, které nejvíce znečišťují - do vymezených ulic. Podnikatelům vůbec nic nebrání v tom, aby pokud na Úvoz nutně nemusí, centrum objeli po velkém městském okruhu, nebo si na svá starší nákladní auta namontovali filtry pevných částic, potřebují-li zrovna tak nutně po Úvoze projíždět.

Co se úvahy o trestu za vlastníctví starého auta týče, i zde je náměstek vedle jak ta jedle. Pro ty občany, kteří mají uvnitř nízkoemisní zóny trvalý pobyt, může město podle zákona stanovit, že se na ně zákaz nevztahuje. No a ti, kteří tam nebydlí a nemají auto s filtrem, to holt budou muset objet, nebo nasednout do MHD. Žádné větší příkoří se jim dít nebude.

Je smutné, když místo věcné debaty nad tím, jak snížit nadprůměrně vysoké znečištění vzduchu na frekventovaných ulicích v centru města, musíme vyvracet ideologické předsudky brněnských radních (nedělám si totiž žádné iluze o tom, co si o zavedení nízkoemisní zóny myslí náměstek pro životní prostředí Macek z ČSSD). Ale to je bohužel realita dnešního Brna ovládaného koalicí, která místo aby problémy řešila, raději bude tvrdit, že nejsou.

Autor: Martin Ander | středa 26.2.2014 8:30 | karma článku: 17.78 | přečteno: 837x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.65 | Přečteno: 458 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1329

Mgr. Martin Ander, Ph.D., náměstek primátora města Brna za Stranu zelených. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Studia ukončil v roce 2005 doktorátem na Katedře aplikované matematiky. Od roku 1993 aktivně působil v brněnských ekologických organizacích. V letech 2003-2006 pracoval jako ředitel národní kanceláře ekologické organizace Hnutí DUHA. V letech 2007-2010 působil jako náměstek primátora města Brna, v následujícím volebním období pak jako opoziční zastupitel za SZ.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...