Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O příčinách krnění brněnské kultury

Včera se v Huse na provázku konal další díl Hydeparku Zelňák. Hosté debaty se snažili rozplést důvody úpadku brněnské kultury. Marně. Přítomní politici z radniční pravicově-levicové velké koalice problémy nevidí.

Redaktorům Respektu a MF DNES Ivaně Svobodové a Karlu Škrabalovi patří uznání za to, že se nelehkého úkolu moderování besed na vypjatá brněnská témata ujali. Také díky nim jsme se včera pozdě večer mohli dozvědět řadu perliček ze zákulisí brněnské kultury a politiky. Tak třeba to, že rok po zveřejnění zpackané analýzy a návrhu programu rozvoje kultury, chystá nyní předseda rezortní komise Michalík další „hlubokou analýzu“ stavu brněnské kultury. Přestože ani po dvou letech vládnutí nemá radniční koalice v oblasti kultury na stole žádné konkrétní cíle, přesto má stále jasno v tom, že to dělá mnohem lépe než kdokoliv předtím. Náměstkyně primátora Bohuňovská, politička na plný úvazek, konstatovala, že kvůli setkáním se zástupci nezávislé kulturní sféry si musí ukrajovat ze svého volého času. Ale hlavně, že vůbec, ale vůbec nemá se svým kolegou Michalíkem možnost ovlivnit to, jak nepovedeně městské Turistické informační centrum prezentuje Brno v zahraničí.

Na světlo se však díky debatě dostaly ale i mnohem závažnější věci. Přestože má náměstkyně kolem sebe tuny poradních orgánů a koordinačních skupin, jejichž členové ve svém volném čase produkují náměty a rady, propásla loni v červnu dobrovolně příležitost získat půldruhého milionu z evropských fondů, aby na přípravě a uskutečňování konkrétního rozvojového plánu mohl také někdo naplno pracovat.

Všem, kdo včera na diskusi přišli, tak na konci muselo být jasné, že na vágních koncepcích a plánech se bude pod taktovkou současného vedení radnice určitě pracovat dál. Jen ta kultura nám zatím bude nezadržitelně krnět. Přejmenované Brněnské kulturní (dnes už Turistické informační) centrum se bude čím dál víc věnovat jen turistům, a nikoli kultuře. V Česku i zahraničí bude Brno prezentováno především jako odpaliště ohňostrojů a romantické vánoční tržiště, nikoli jako jedinečné místo s moderní architekturou reprezentovanou světoznámou vilou Tugendhat, památkou UNESCO. Krizi v souborech činohry a opery Národního divadla zahájenou v posledních letech Danielem Dvořákem asi hned tak nikdo nezastaví. Dům umění po vyhazovu ředitele Koryčánka se začne víc věnovat výchově a pop-kultuře než současnému modernímu umění, díky kterému si v získal věhlas. A městská pokladna bude i nadále výrazněji přát spíš megalomanským akcím za desítky milionů, než jedinečným kulturním událostem vytvářejícím skutečnou pestrost života ve městě. To jsou trendy, které mnozí oprávněně pokládají za důkaz, že kultura v Brně krní. Odpovědí na to, zda není na čase s tím něco dělat, jsme se však včera od zástupců vedení města nedočkali.

Autor: Martin Ander | čtvrtek 31.1.2013 8:30 | karma článku: 21,56 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Martin Ander

V Brně se soutěží o podobu městské čtvrti kolem nádraží

Brno v pondělí vyhlásilo mezinárodní urbanistickou soutěž. Týmy architektů budou navrhovat základy nové městské čtvrti v nezastavěném území navazujícím z jihu na hlavní nádraží a historické jádro města.

9.9.2015 v 8:47 | Karma: 10,16 | Přečteno: 377x | Diskuse| Brno

Martin Ander

Haškův územní plán je zbytečný

Mohou-li si obce dělat své územní plány i bez existence krajských ZUR, pak je otázkou, zda vůbec ten krajský územní plán (čili ZUR) k něčemu potřebujeme.

1.7.2015 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 606x | Diskuse| Brno

Martin Ander

Soudní spor o brněnský územní plán končí

Je rozhodnuto, kontroverzní obří balík aktualizace brněnského územního plánu jako celek končí. A s ním i akutní ohrožení parků, klidných vnitrobloků a pohody bydlení na řadě míst našeho města. Důležité a užitečné změny pro Brno se obratem začnou projednávat znovu a lépe.

10.2.2015 v 15:35 | Karma: 12,65 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Martin Ander

Zabíjení referenda

Proč brněnský magistrát spolu s oznámením o neplatných podpisech pod peticí za referendum nezveřejnil jejich konkrétní seznam? A proč rozhodnutí úředníků vykonávajících státní správu v médiích vysvětluje politik, který do jejího výkonu nemá co zasahovat?

20.8.2014 v 8:31 | Karma: 20,55 | Přečteno: 721x | Diskuse| Politika

Martin Ander

Když něco funguje, je třeba to zrušit

Brno se vyrovnává s dalším odsunem. Po odsunu Němců a zatím nedokonaném pokusu o odsun nádraží, přišel v tomto týdnu odsun oblíbeného dětského šapitó z parku Lužánky.

13.8.2014 v 8:30 | Karma: 17,59 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1329x
Mgr. Martin Ander, Ph.D., náměstek primátora města Brna za Stranu zelených. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Studia ukončil v roce 2005 doktorátem na Katedře aplikované matematiky. Od roku 1993 aktivně působil v brněnských ekologických organizacích. V letech 2003-2006 pracoval jako ředitel národní kanceláře ekologické organizace Hnutí DUHA. V letech 2007-2010 působil jako náměstek primátora města Brna, v následujícím volebním období pak jako opoziční zastupitel za SZ.