Poplatek za odpad v Brně musí být spravedlivější, ne vyšší

5. 11. 2012 8:45:23
Koalice ODS a ČSSD ve vedení města chce od nového roku zdražit v Brně poplatek za komunální odpad z 500 na 675 Kč. Rozhodnout o tom má zastupitelstvo města už zítra, v úterý 6. listopadu. Přitom výdaje města na provozování systému nakládání s odpady klesají a díky modernizaci spalovny jsou nyní na historickém minimu.

Od dokončení modernizace brněnské spalovny šetří městská pokladna každoročně zhruba 40 milionů korun na nákladech za likvidaci odpadu. Kromě moderních filtrů na komíny a recyklační linky byla totiž ve spalovně při rekonstrukci instalována i turbína na výrobu elektřiny, což umožňuje efektivněji využít vyrobenou páru a snížit tak cenu, za kterou spalovna pro město pracuje. Zdražovat poplatek Brňanům tedy není třeba. A činit tak v době rychle se zvyšujících nákladů na potraviny, léky či bydlení považuji za obzvlášť nešťastné a neobhajitelné.

Chce-li vedení radnice přivést do městské pokladny více peněz, pak je třeba systém poplatků za odpad změnit tak, aby byl spravedlivější a motivoval ke třídění. Recyklace, využití odpadu jako suroviny pro další výrobu, může městu přinášet každoročně miliony korun. Vytříděný papír, sklo, PET lahve, kartonové krabice či hliníkové obaly totiž město prodává jako surovinu. Čím víc se vytřídí, tím víc město získá. Zároveň je třeba nastavit systém zpoplatnění spravedlivěji, tedy tak, jak to mají třeba v Praze nebo Vídni, kde jsou do placení za popelnici zapojeni všichni, kteří v domech bydlí a odpad vyhazují. Nejen ti, kteří tam mají přihlášeno trvalé bydliště. Výše poplatku se totiž odvíjí od velikosti popelnice a četnosti svozu a povinnost popelnici zaplatit má příslušný majitel nemovitosti, který náklady rozpočítá mezi všechny uživatele bytů (tak jak to běžně dělá například s náklady na úklid společných prostor). Kvůli špatnému nastavení brněnské vyhlášky a neochotě radnice ji změnit však nyní hrozí, že se plánované zdražení dotkne jen těch, kteří mají v Brně trvalé bydliště. A protože množství vyprodukovaného odpadu přímo úměrně souvisí s výší příjmů (čím větší spotřeba, tím více obalů), dopadne navíc zdražení paradoxně nejvíce na ty s nízkými příjmy a nízkou mírou produkce odpadů, například seniory.

Velká koalice ČSSD a ODS se však rozhodla jít tou nejpohodlnější cestou, nezabývat se spravedlivějším a racionálním řešením, ale rovnou si sáhnout do kapes Brňanů pro dalších 70 milionů, které nakonec skončí v neprůhledných veřejných zakázkách. Přitom rozumnější by bylo jít cestou vyzkoušenou v jiných velkých městech - změnit vyhlášku tak, aby se výše poplatku odvíjela od množství produkovaného netříděného odpadu a zároveň posílit možnosti třídění. Není proto divu, že počet podpisů pod internetovou peticí, která to požaduje, den ode dne roste http://www.petice24.com/zdrazovani_poplatku_za_odpad, spolu s fyzickými podpisy na listinách už se blíží k třem tisícům. Vyslyší zítra zastupitelé ODS a ČSSD volání občanů?

Autor: Martin Ander | pondělí 5.11.2012 8:45 | karma článku: 15.51 | přečteno: 1157x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1329

Mgr. Martin Ander, Ph.D., náměstek primátora města Brna za Stranu zelených. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Studia ukončil v roce 2005 doktorátem na Katedře aplikované matematiky. Od roku 1993 aktivně působil v brněnských ekologických organizacích. V letech 2003-2006 pracoval jako ředitel národní kanceláře ekologické organizace Hnutí DUHA. V letech 2007-2010 působil jako náměstek primátora města Brna, v následujícím volebním období pak jako opoziční zastupitel za SZ.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...